Årshjulet drejer: Det er Samhain og vi inviteres til at stå med alt vi er

Årshjulet drejer: Det er Samhain og vi inviteres til at stå med alt vi er

I dagene mellem d. 31 oktober og 1. november drejer årshjulet og vi markerer Samhain - en portal som er meget mere end Halloween. 

Jeg håber det følgende vil inspirerer dig til at skabe kontakt med energierne i overgangen nu og at hvert ord vil hjælpe dig med at afklæde dig, det du ikke længere har brug for og samtidig skabe ro og tillid til at kultivere din kvindekraft og dyb forbindelse med potentialet i vinterends kvaliteter og visdom. 


Hvad er Samhain?

Samhain er en af ​​de store, hvis ikke den største fejring i det shamanistiske årshjul.

Samhain hører til den Keltiske Pagan tradition. I Mexico fejrer de El dia de los Muertos og i Norden fejrer vi Allehelgensaften på denne dag. 

I den keltiske tradition er Samhain den tredje og sidste høstfest, hvor man oprindeligt fejrede, at al høst nu var i hus.

Her markeres slutningen på cyklussen af fødsel og vækst og vi står overfor døden.

Frøene af det vi har høstet er gravet dybt ned i den mørke jord. De er usynlige, sovende og tillsyneladende livløse. Men vi skal ikke lade os snyde.

Solen rejser i de næste måneder i underverdenen og vi bliver givet mulighed for at lærer af dens visdom.


Porten til Vinteren

Samhain markerer porten til vinteren og dermed også begyndelse på en nedstigningen til mørket. Vi kunne kalde det præ-undfangelsen, hvorfra nyt liv, nye ideer, til sidst vil dukke op.

På Samhain begynder den mørke halvdel af året. Det er en virkelig magisk tid, der på en og samme måde er afslutning og ny begyndelse.


Afslutning og ny begyndelse danser altid sammen

Døden efterfølges altid af genfødsel, og selvom dette er slutningen på det gamle år, er det også begyndelsen på det nye år. Sådan er det, intet liv uden død.

For kelterne begyndte dagen ikke ved daggry, den begyndte ved solnedgang, den begyndte med mørke. De anerkendte at lys altid fødes ud af mørket, at de to er uadskillelige og indbyrdes afhængige og nødvendige.

Mørket er frugtbart med 'alt potentiale'. Mørket er det feminine, der nærer liv til alt levende. 

Med begyndelsen på denne mørke tid kommer muligheden for at hvile og for at reflektere over fortiden og drømme om alt det, der er i vente.

Frøet, som ligger skjult i jorden, vil spire i det nye år, spørgsmålet er blot om vi kan være i mørket, mens alt gøres klar eller vi bliver foranlediget til at skubbe mørket væk, fordi vi mister tilliden til, at liv skabes uden vi aktivt gør noget og forpasser en gylden mulighed for regeneration og hvile?

Spørgsmål til reflektion:

 • Hvordan har du det med væren? 
 • Hvad forbinder du med "at være" kontra "at gøre"? 
 • Hvordan danser disse to i dig? Hvorfor er de forskellige? Hvis de er?

 • Hvilke frø ligger i dvale i dig?
 • Hvad vil du afklæde dig, for at disse frø kan spirer? 
 • Hvilken frygt/sårbarhed kommer på i forbindelse med denne afklædning/nøgenhed? 
 • Hvor stammer den fra? Er den sand længere? Hvad skal være din nye historie?


Samhain minder os om, at døden er et vilkår

Traditionelt anses slørene mellem forskellige verdener for at være tynde i denne tid. Grænser opløses, og alt er blottet. Det er tid til at ære og tilbyde gæstfrihed til vores forfædre og overgive os til det, som er større end os. 

Kelterne og andre kulturer og traditioner troede på liv efter døden. De anerkendte døden som en vilkår og vidste, at det var muligt at skabe kontakt og få hjælp fra dem på den anden side.

Spørgsmål til reflektion:

 • Hvad er dit forhold til døden?

Hvis du aldrig har beskæftiget dig med døden, lad da denne Samhain, denne overgang til vinteren være en invitation til en væren i verden, hvor døden er lige så stort et vilkår som livet. 

Du er din egen Healer

Når vi begynder at leve med et forhold til døden slipper vi muligheden for at leve som levende døde og træder ind i vores kraft og bliver levende i live.  

At være levende død sker, når vi giver vores iboende kraft og suværenitet fra os. Det sker, når vi kommer til at lægge ansvaret for vores helbred, vores glæde, vores liv - fra os.

Da lever vi ikke fra vores eget styrehus, men lader i høj grad andres teknologi og sandhed styrer vores færden, der måske ikke med det samme, men på et tidspunkt, vil resulterer i en zoomen ud fra livet og accept af autopilot.

Det kan føles som det letteste at leve der.

Men er det også det?

På den anden side står mulighed for at omfavne din indre Healer og/eller Heks.

Din indre medicinkvinde, der VED, SER, TØR.

Hende der sikkert mange gange er blevet brændt, ekskluderet, vanæret, hånet.... jeg stopper her, for jeg tror du kan følge mig, men som på trods af det STÅR.

I sin kraft.

Hun siger: Det her. Er. Mit Space og lader ingen trække hende rundt i manegen.

Hun accepterer sin dødelighed og lever levende.

Hun ved, at hun er foranderlig, at hun som repræsentant for det feminine bærer evnen til at skabe liv, nærer liv og give liv, samt evnen til at dø og skabe det hele igen. I en ny form. Døden for hende er et vilkår. Såvel som livet.

Hun ved, at fra mørket gror alt levende og hun er ikke bange for det. Mørket. Hverken hendes eget eller andres.

Hun lever i dyb harmoni og kontakt med Pachamama og alle hendes væsner, planter og dyr. Her får hun de svar, den hjælp og energi hun har brug for. Der bliver hun kalibreret til at leve fra sit højeste sted.

Hun mester alkymien af livets poler, fordi hun leder sig selv fra sit eget centrum. Dét, og mere gør hende til healer, til heks, til kvinde.

Spørgsmål til reflektion:

 • Hvordan har din Indre Healer det?

Måske har din indre Healer eller Heks sår eller ar der har fået hende til at tie stille, gøre sig lille og måske helt disconnecte sig fra sin kvindekraft og relationen med moder jord?

Måske du helt har skubbet hende væk for smerten og frygten har været for stor?

I forbindelse med Samhain fejres i de før kristne traditioner også Heksens Nytår.

Det er en gylden mulighed til at ære din iboende kraft og også reflektere lidt over, på hvilke områder du har givet din power fra dig.  

At skabe kontakt til de dele, der ikke har fået plads i dig er en rejse og en opdagelse. Tiden nu, hvor vi bevæger os ind i den feminine del af året støtter så smukt op om denne undersøgelse.

Træd ind i din kraft

Reflektion med din dagbog

 • Hvem er min indre Healer/Heks/Medicinkvinde? Hvordan ser hun ud? Hvad hedder hun? Hvad vil hun gerne fortælle mig?
 • Hvordan har jeg det med mørket? Hvad gemmer mørket på for mig? 
 • Hvad holder hende tilbage? Hvad er hendes største smerte og frygt?
 • Hvad har jeg brug for at vide, for at hjælpe hende til at slå vingerne ud?
 • Hvordan hænger den viden sammen med den viden jeg fik i tidligere spørgsmål? 


Lav nu en kontrakt med dig selv.

Skriv alle de ting du gerne vil afklæde dig igennem vinteren.
Igennem ovenstående spørgsmål håber jeg, at du har fået indsigt i, hvor du holder fast i og ved noget, der bremser din mulighed for at være levende i live.

Det er ikke forkert. Der er altid en god grund til, at vi holder fast i og gør som vi gør. Men tiden nu er potent til at hjælpe os med at befri os fra det, der ikke længere tjener os.

Det kan være mønstre, tankemåder, vaner, relationer, overbevisninger.... 

Når vi skriver ned hvad vi gerne vil slippe/afklæde os/transformere får vi meget mere hjælp end hvis vi blot har det i hovedet. Vi bekræfter for det, der er større end os, at vi er villige til at SE og dermed også SE os selv, nøgne med alt vi er. 

Afslut med at skrive under på din kontrakt med dig selv og gem den et sted, hvor du kan finde den igen. 

Lad Pachamama Kakao støtte dig igennem denne lille ceremoni, som du kan gøre i forbindelse med Samhain eller over de næste uger. Nedstigningen til vinteren starter i dag og kulminerer ved Vinter Solhverv d. 21 december. 

 

Tillbaka till blogg