Hvem dyrker Pachamama Kakao? Mød Erica

Hvem dyrker Pachamama Kakao? Mød Erica

Det her er Erica
Hun er Yanesha og leder af de tredive Asháninka og Yanesha kvinder, der producerer kakao til Pachamama kakao.

Jeg havde privilegiet at besøge Ericas plantage, der stod rig og så overflodig.
Se bare mængden af kakaofrugter på det træ vi står under.


Et samarbejde med mennesker og moder jord 

Hun fortalte hvordan moder jord er levende. Hvordan hun har sin egen rytme. Det er blandt andet Erika, der høster ved fuldmåne, fordi det ifølge hende er det tidspunkt i en månecyklus, hvor der er mest saft og kraft i kakaofrugterne grundet månens indvirkning på moder jord. Præcis som en kvindes månedlige cyklus.

Erica er vis. Indviet og en leder blandt sit folk.
Hun synger deres sange. Overleverer deres historier og visdom, som blandt andet er, at male symboler i ansigtet ved festlige lejligheder. Fordi hun er den leder hun er og bærer den viden hun gør, bliver hun inviteret til Lima og holde foredrag og workshops i hendes folks traditioner.

Jeg var så heldig at hun sang en af deres sange for mig. En oplevelse, hvor jeg følte mig uendelig rig. Kvinder der vækker kvinder, kvinder der støtter kvinder er powerfuldt og en kerne i alt hvad der er Pachamama kakao.


Kvinder har en central rolle i produktionen af Pachamama Kakao

Ud af de firs familier/farmerer, der producerer til Pachamama kakao er tres af dem kvinder.

Kvinderne bliver støttet på forskellige måder til at kunne være selvstændige forretningskvinder og jeg er enormt taknemmelig for at vi med Pachamama kakao er med til at udvide de her kvinders muligheder, således deres drømme, visdom og leder egenskaber udleves og når endnu flere.

En tankevækkende note;
Jeg blev fortalt, hvordan de plantager, der er 100% ledet af kvinder, månedligt igennem sæsonen producerer 50% flere frugter end plantager ledet af mænd. Den information deler jeg, fordi kvindelige ledere er vigtige. Det er vigtigt at de får støtte og muligheder - og præcis det investerer du også i når du vælger Pachamama kakao. 

Back to blog